Novice

Čisto konkretno o mejah

Čisto konkretno o mejah

Otrok skače po kavču. Mi mu 5x rečemo, naj neha. Že drugič lahko gremo do njega in mu rečemo: Nočem, da skačeš po kavču. Ga primeš in daš dol.

Otrok brca v vrata. Že 8x smo mu rekli naj neha, ker nas to moti. Prideš in mu ustaviš nogo.

Otrok buta nakupovalni voziček v gospo pred nami. Namesto da ste mu že 3x rekli naj neha, ustaviš voziček in mu rečete Nočem, da to delaš, ker to druge boli.
Ali pa buta voziček v vas. Namesto, da že petič nestrpno ponovite, da naj tega ne dela ( in mu na koncu zlijete mleko na glavo ;)) , ustavite voziček in mu poveste: Nočem, da me butaš z vozičkom. To me boli. Resno mislim.

Otrok se igra s hrano. Namesto čedalje nestrpnejših pozivov, naj neha, že prvič ustavimo njegovo roko in ga vprašamo, če ni lačen. Če odgovori, da je, potem mu povemo, da bomo hrano vzeli, če jo bo še metal.

S hitrim reagiranjem IN predvsem fizičnim kontaktom (ustavim nogo, roko, ga odnesem stran, ga trdno objamem, itd.) se izognemo temu, da smo najprej preveč popustljivi in nato, ko imamo vsega dovolj (ker nismo zmogli ustrezno in dovolj hitro postaviti spoštljive meje), preveč avtoritarni in posežemo po udarcih, kaznih, kričanju, sramotenju, ignriranju, timeoutu, itd.

Za konec pa še ena humorna misel: Otroci so tako majhni zato, da jih lahko v kritičnih trenutkih primemo in odnesemo.

Novice in aktualne vsebine

Srečno prispeli

18.04.2018 - Dragi starši, otroci skupine 4-5 letnikov iz enote Kekec so srečno prispeli na kmetijo. Čakajo jih čudoviti, sončni dnevi.
več

Garažna razprodaja

16.04.2018 - Spoštovani starši in otroci, v sredo vas čaka garažna razprodaja v OŠ Jožeta Moškriča. Več v celotni novici.
več