Novice

Čisto konkretno o mejah

Čisto konkretno o mejah

Otrok skače po kavču. Mi mu 5x rečemo, naj neha. Že drugič lahko gremo do njega in mu rečemo: Nočem, da skačeš po kavču. Ga primeš in daš dol.

Otrok brca v vrata. Že 8x smo mu rekli naj neha, ker nas to moti. Prideš in mu ustaviš nogo.

Otrok buta nakupovalni voziček v gospo pred nami. Namesto da ste mu že 3x rekli naj neha, ustaviš voziček in mu rečete Nočem, da to delaš, ker to druge boli.
Ali pa buta voziček v vas. Namesto, da že petič nestrpno ponovite, da naj tega ne dela ( in mu na koncu zlijete mleko na glavo ;)) , ustavite voziček in mu poveste: Nočem, da me butaš z vozičkom. To me boli. Resno mislim.

Otrok se igra s hrano. Namesto čedalje nestrpnejših pozivov, naj neha, že prvič ustavimo njegovo roko in ga vprašamo, če ni lačen. Če odgovori, da je, potem mu povemo, da bomo hrano vzeli, če jo bo še metal.

S hitrim reagiranjem IN predvsem fizičnim kontaktom (ustavim nogo, roko, ga odnesem stran, ga trdno objamem, itd.) se izognemo temu, da smo najprej preveč popustljivi in nato, ko imamo vsega dovolj (ker nismo zmogli ustrezno in dovolj hitro postaviti spoštljive meje), preveč avtoritarni in posežemo po udarcih, kaznih, kričanju, sramotenju, ignriranju, timeoutu, itd.

Za konec pa še ena humorna misel: Otroci so tako majhni zato, da jih lahko v kritičnih trenutkih primemo in odnesemo.

Novice in aktualne vsebine

Obvestilo o stavki

19.01.2018 - Spoštovani starši, na dan 14. 2. 2018 je načrtovana stavka v vseh VIZ ustanovah. Pojasnila so v dopisu SVIZ-a, ki je v celotni novici. Na ta dan bo organizirano varstvo. Hvala za vaše razumevanje in strpnost.
več

Povzetek predavanja Partnerski odnos z dne 10. 1. 2018

11.01.2018 - Spoštovani starši, v celotni novici je krajši povzetek predavanja predavatelja Andreja Pešca o partnerskem odnosu z dne 10. 1. 2018. Naslednje predavanje bo o vzgoji otrok. Predaval bo Marko Juhant. Vabljeni 12. 9. 2018 k poslušanju!
več

Vabilo na predavanje v okviru Šole za starše

5.01.2018 - Spoštovani starši in strokovni delavci, lepo vabljeni na tretje predavanje v okviru šole za starše, ki bo v sredo, 10. 1. 2018 ob 17.00 uri v telovadnici enote Kekec, ulica Hermana Potočnika 15 z naslovom PARTNERSKI ODNOS. Predaval bo Andrej Pešec. Ob vzgoji otrok oče in mama pozabita na prvobitni, njun odnos. Kako je ta pomemben in kakšno vlogo ima pri odraščanju otrok, pa nam bo povedal predavatelj. Več o vsebini predavanja in predavatelju si lahko preberete na spletni strani http://www.znanjezazivljenje.si . Lepo vabljeni!
več