Galerija

Projekt Red je vedno pas pripet

Spoznavali smo se z pravilno uporabo pasa pri pripenjanju otroka v avtosedež. Informacije o projektu smo pridobili na spletni strani http://www.zalozba.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/54-19-ZaZivljenje-1, pridobljeno 5. 5. 2016

Mednarodni projekt za spodbujanje uporabe varnostnih sedežev

Mnogi starši se ne zavedajo, kaj vse se lahko zgodi otrokom, če se vozijo v avtomobilu nepripeti in kar na običajnih sedežih.
Že ostro zaviranje pri majhni hitrosti je dovolj, da otroka, ki ne spremlja dogajanja v prometu, kar poleti po avtomobilu ali celo iz njega in se poškoduje, če se ne zgodi celo najhujše. Velika večina predšolskih otrok, ki umre ali so hudo poškodovani v prometnih nesrečah, pogosto niso ustrezno zavarovani z otroškimi varnostnimi sedeži ali varnostnimi pasovi. Vsaka vožnja z avtomobilom, tudi če je cilj oddaljen le nekaj kilometrov, je za otroka posebno doživetje. Širi mu obzorja, med vožnjo spoznava okolico, promet in sprejema navade in vzorce ravnanja voznika. Vse to so razlogi, da mora biti vsaka vožnja tudi varna vožnja.

Otroke smemo voziti v osebnem avtomobilu le, če so starosti primerno pripeti v otroškem varnostnem sedežu, ki je z običajnim varnostnim pasom pritrjen v vozilu. Da bi spodbudili pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev, so v desetih državah članicah Evropske zveze pripravili skupno akcijo, s katero želijo opozoriti, da mora biti otrok v avtu vedno pripet v ustreznem sedežu, pa naj bo to vožnja v bližnji vrtec, šolo, trgovino ali na celodnevni izlet. Dosledna uporaba varnostnih pasov in sedežev oblikuje navado in zavest, da je treba vedno skrbeti za lastno varnost in varnost drugih. Pri tem je zgled voznika in potnikov v avtomobilu, pripetih z varnostnim pasom na vseh sedežih v vozilu, sestavni del vzgojnih prizadevanj. Otrok ne bo razumel, zakaj mora biti pripet, če so ob njem ljudje, ki jih ima rad, a niso pripeti. Akcija temelji na pozitivnih sporočilih in dobrem zgledu. Otroke bo opozarjala in spodbujala, da bodo vedno pripeti, navihana igriva žival pasavec. Izbrali so jo, ker ima v vseh jezikih v imenu tudi besedo pas in z igro besed posredno opozarja na uporabo varnostnih pasov.


Pasavček je moj prijatelj,
z njim je v avtu vedno varno,
voziti se je res zabavno,
če vsi vemo, kaj je red:
Red je vedno pas pripet!


S pesmico, pobarvankami, z razglednicami, s plakati in sloganom: »Red je vedno pas pripet«, vabijo posebej starše, da poskrbite za varnost otroka, ki ga vozite v avtu. Uporaba varnostnega pasu temelji na navadi. Ko se navadimo, da je prva naloga, ko sedemo v avto, da si pripnemo varnostni pas, se počutimo nelagodno, če tega ne storimo. Zato v sloganu, ki je usmerjen predvsem k starostni skupini otrok od štirih do šestih let, poudarjajo, da je uporaba otroških sedežev in varnostnih pasov red, ki se dosledno spoštuje, tako kot na primer umivanje. Za otroke bo dodatna spodbuda za uporabo sedežev drobna igrača, pasavec, ki jo bodo nekateri dobili v vrtcu, ko bodo opravili ustrezno nalogo, ob kontrolah prometa, če bodo pravilno pripeti, ali na posebnih prireditvah, ki jih bodo organizirali v sodelovanju z občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Ni namreč dovolj, da sedež le kupimo in namestimo v avto. Pravilno mora biti pritrjen, saj le tako zagotavlja ustrezno zaščito, in otrok mora biti v sedežu pravilno pripet. V knjižici, ki so jo izdali, je predstavljeno, kako izbrati sedež, ki bo primeren otrokovi starosti in telesni teži, kako ga namestiti v avto, kako pripeti otroka in kje je si je mogoče otroške sedeže sposoditi.

Življenje je v vaših rokah
Odločitev za namestitev otroškega varnostnega sedeža v avto je prvi korak. Poleg tega je glede na otrokovo starost treba izbrati ustrezen in kakovosten sedež. Pomembno je, katere sedeže priporoča proizvajalec avtomobila, saj vseh vrst otroških sedežev ni mogoče dobro pritrditi v vsak avto. Pred nakupom se splača preveriti, kako so posamezni sedeži ocenjeni na testih, ki jih pripravlja združenje NCAP ali potrošniške organizacije.

Univerzalnih otroških sedežev, ki ponujajo zaščito otrok od rojstva do starosti štirih let, ne priporočamo. Tak sedež, ki skuša zadostiti zahtevam za varno vožnjo dojenčkov in veliko večjih ter trikrat težjih otrok, običajno ne daje potrebne varnosti in udobja za najmlajše.

Nekaj napotkov za varno vožnjo
Ko vozite v avtomobilu otroke, morate biti pri vožnji še posebej pozorni. Prizadevajte si voziti čim bolj tekoče, brez naglih zaviranj ali pospeševanj. Tako se bo otrok bolje počutil in bo laže prenašal vožnjo. Varnostni sedež namestite tako, da bo otrok sedel ali ležal kar najbolj udobno. Poskrbite, da bodo vrata ob otrokovem sedežu zaprta tako, da jih ni mogoče odpreti z notranje strani. Večina avtomobilov ima vgrajeno tovrstno zaporo. Pri dolgih potovanjih se večkrat ustavite za počitek. Že pred odhodom na pot predvidite dovolj postankov, da bodo otroci laže prenesli vožnjo. Med postankom morate otroku seveda omogočiti, da odide iz avtomobila. Še posebej pri vožnji v vročih dneh morate imeti vedno na voljo tekočino za pitje. Če bo otrok med vožnjo vseskozi gledal le skozi okno, se bo hitro začel dolgočasiti. Zato je priporočljivo, da ga zaposlite. Tako mu čas hitreje mine.

KNJIŽICA O PROJEKTU

/images/uploads/red_je_vedno_pas_pripet.pdf

Novice in aktualne vsebine

Dan odprtih vrat zasebne glasbene šole

8.05.2019 - Spoštovani starši, če imate mladega glasbenega navdušenca doma, vabljeni k ogledu in vpisu na glasbeno šolo, kjer sprejmejo vsakega! Več v celotni novici.
več

Otroci srečno prispeli v Zgornje Gorje

6.05.2019 - Spoštovani starši, otroci, ki so odšli na tabor »Živali, narava in mi«, v Zgornje Gorje, so danes srečno prispeli na cilj. Čaka jih lepo vreme in veliko zanimivih dogodivščin, v sodelovanju z organizatorjem aktivnosti Planet otrok.
več