Novice

Kulturne dejavnosti za otroke - Balassi inštitut

Filmski klub in delavnica animiranega filma za otroke
8. april, sobota, 10.00, Balassijev inštitut


Kam z otroki na sobotno jutro? Če iščete brezplačen program za vašega najmlajšega, ste vabljeni v soboto, 8. aprila dopoldne na naš otroški filmski klub, kjer bomo poleg predvajanja madžarskih risank v slovenskem jeziku zagotovili tudi delavnice v sodelovanju z ekipo Slon.
V sklopu filmskega kluba si bodo najmlajši in njihovi straši lahko ogledali štiri kratkih epizod madžarskih ljudskih pravljic.

Program:
Princ pepelka
Žena z lisičjimi očmi
Brat lisjak
Dva prijatelja
 
Starost: 7-12 let
Čas prireditve: 10.00 – 13.00
Mentorici: Andreja Goetz, Jelena Dragutinović

Glasbena igralnica z Julcsi Laposa – Madžarski in slovenski prazniki – Velika noč
15. april, sobota, 10.00, Balassijev inštitut


Približujejo se velikonočni prazniki zato se bomo spet družili, peli, igrali, pogovarjali… Karpatska kotlina je izjemno bogata z zakladi ljudske glasbe. Obujali bomo večinoma Prekmurske slovensko-madžarske pomladne običaje in se igrali z glasbili. V sklopu iger in petja bo vsak postal aktiven ustvarjalec ljudske glasbe. V drugem delu otroškega programa prirejamo plesni dogodek, ki ga bo glasbeno podprla glasbena skupina Zala. Delavnice ljudske glasbe prirejamo vsako tretjo soboto v mesecu. Delavnice vodi Julcsi Laposa, madžarska glasbena mediatorka. Vstop je prost.

 

Velikonočni prekmurski sejem na Pogačarjevem trgu v Ljubljani
15. april, sobota,  med 10.00 in 17.00, Pogačarjev trg


Kulturni center Veleposlaništva Madžarske v Ljubljani, Balassijev inštitut, v sodelovanju z Generalnim Konzulatom Madžarske v Lendavi organizira ulični festival, na katerem se bodo s svojimi stvaritvami predstavili prekmurski rokodelci in kmetovalci.

Na dogodku si boste lahko ogledali izvezena ročna dela ter ročne izdelke iz ličja, pisane velikonočne pirhe in okrašene medenjake članov kulturnega društva Petőfi Sándor iz Dobrovnika, degustirali vina družine Huzimec, ekološke pridelke in izdelke Eko Kmetije Kasaš, občudovali keramiko PaNNart in ročno izdelane medenjake Medičarstva Celec in še veliko več. Najmlajši bodo lahko vrteli lončarsko vreteno.

Predstavitev zgoščenke zasedbe Zala
15. april, sobota, 14.00, Pogačarjev trg


Prisluhnili boste lahko tako raznoliki glasbi z jugozahodne Madžarske (Hetés, Prekmurje, Göcsej), kot tudi  že skoraj pozabljenim glasbilom, kot sta madžarska različica dude in flavte.
Zasedba Zala v svoji glasbi poudarja predvsem  prekmursko madžarske, slovenske in hrvaške melodije, ki se med seboj dopolnjujejo.
Prisrčno vabljeni!
Julcsi Laposa- violina, vokal
Károly Horváth- vokal, viola
Gergő Hintalan- vokal, klarinet, kontrabas
Péter Szili- vokal, kontrabas

Novice in aktualne vsebine

Srečno prispeli

18.04.2018 - Dragi starši, otroci skupine 4-5 letnikov iz enote Kekec so srečno prispeli na kmetijo. Čakajo jih čudoviti, sončni dnevi.
več